Vynikající kniha o srovnání západní a východní duchovní tradice od Jana Kozáka

Kniha: Kořeny indoevropské duchovní tradice (Jan Kozák, 2014, 2. vydání)

Kniha Kořeny indoevropské duchovní tradice (obálka knihy)

Český religionista a překladatel ze sanskrtu Jan Kozák (Ašvaghóša: Příběh Buddhova života, Praha 2005; Manuův zákoník, Praha 2012) vykládá přehlednou učebnicovou formou původní ideologii a náboženství Indoevropanů založených na védské moudrosti, tj. podstatu starého indoevropského „pohanství“: Díl I. – Véda, Díl II. – Pársové a buddhismus, Díl III. – Kult Velké Matky, IV. Díl – Vznik západního křesťanství.

Kniha je základní orientační pomůckou pro studium staré indoevropské myšlenkové a religiózní tradice, se kterou se setkáváme v indické Védě, perském zarathuštrovství, ale i u ostatních indoevropských národů před příchodem Bible. Nemalá část knihy je věnována vztahu mezi touto starou tradicí a křesťanstvím.

Text je doprovázen velkou obrazovou přílohou – 83 reprodukcí archeologických nálezů, uměleckých děl a symbolů s náboženskou tematikou.

Internetový obchod:  http://slovanskakultura.cz/index.php/e-shop-hika/product/1377-jan-kozak-koreny-indoevropske-duchovni-tradice/category_pathway-16 (300 Kč + dobírka)

 

Stručný životopis („medailon“)

Mgr. Jan Kozák, překladatel ze sanskrtu, latiny a němčiny, religionista, který se kriticky staví k biblickému křesťanství a židovství, autor projektu Bibliotheca gnostica, kde vycházejí od r. 1993 jeho překlady svatých textů indoevropské duchovní tradice (buddhismus, antická gnoze, bráhmanismus).

Od r. 1998 koná příležitostné přednášky o gnostickém pohledu na svět a védské filosofii, a v r. 2000 zakládá trvalý přednáškový a výukový cyklus zvaný „Prokopská škola indoevropské duchovní tradice“, v rámci kterého také vyučuje sanskrt.

Ve svých přednáškách vykládá a propaguje základní principy indoevropské duchovní tradice a vysvětluje její zásadní odlišnost od tradice židokřesťanské.

Více na webu: www.gnostica.cz

Share Button
Příspěvek byl publikován v rubrice Knihy, Zajímavé články (menu) se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.