Noc ohňů 2016 (1.5.2016, hradiště Zámka – Praha)

Srdečně vás zveme na oslavu Noci ohňů…

Noc-ohnu-2016-1.5.2016-hradiste-Zamka-Praha

Kdy: neděle 1.5.2016, 18.00 h. (začátek ceremonie) – sraz v 16.30 na zastávce autobusu Staré Bohnice (resp. již od 15.00 pomoc s přípravou ceremonie)

Kde: hradiště Zámka

Noc ohňů je slovanský svátek, který je důležitým bodem v kruhu roku. Definitivně končí vláda temnoty, zimy a vrcholí plodné období přírody. V naší kultuře se tento svátek také objevuje jako „Pálení čarodějnic, Morany“ a slaví se dříve, my se ale více přiblížíme času, kdy ho slavili našipředkové.

Přijďte s námi oslavit svátek plodnosti, partnerství, lásky, rodiny a elementu ohně do přírody blízko Prahy.

Proč naši předkové z linie Slovanů dělali rituály v tomto bodě roku? S jakými silami se můžeme propojit v této části roku? Jak to celé udělat a jací bohové, či duchové dle naší mythologie vládnou v přírodě? Na tyto dotazy dostanete odpovědi právě na této akci, která se koná na slovanském hradišti.

Ceremonie bude vedena v přátelském duchu, který by tomuto druhu akcí neměl chybět. Bude to jarní oslava spolu s přírodními duchy a božstvy.

Co s sebou:

Akce bude společná, tedy všichni budeme připravovat ohniště a pomáhat se dřevem. Každý tedy může na místo donést otep dřeva, dle svých možností. Barevné pentle, mašle pro výzdobu stromů na místě. Dar pro duchy, oheň a síly jara, se kterými budeme v kontaktu.
Jídlo, oblíbené nápoje jakéhokoliv druhu (může být i medovina, víno, či pivo, slivovice – české tradiční nápoje), sladkosti, byliny, vonné esence (šalvěj, pelyněk, pryskyřice a jiné) a ostatní objekty. Vše bude sloužit
jako dar duchům a také jako pohoštění pro všechny, kdo na ceremonii přijdou.
Svoje osobní hudební nástroje. Čelovku, případně lžíci, hrníček a misku na jídlo. Může být i slavnostní oblečení.

Důležité informace:

Přípravy ceremonie budou probíhat během odpoledne. Prosíme, aby jste přišli v 15:00 na místo setkání (viz. Spojení a místo setkání) a pomohli s přípravou ceremonie. Děkujeme.

Kdo nemůžete, přijďte až na hlavní setkání v 16:30 na místo srazu.

Samotná ceremonie bude začínat v 18:00 zapálením ohně. Jestliže nepomůžete s přípravami, přijďte včas alespoň na úvodní část ceremonie v 18:00, jinak budete narušovat celý průběh ceremonie a rušit ostatní. Na akci je možné vzít s sebou i děti.

Spojení a setkání:

Ze zastávky Praha – Kobylisy jezdí bus č.102 na zastávku Staré Bohnice. Cesta trvá cca 11 minut. Na zastávce Staré Bohnice je sraz v 16:30 hod, čeká se max deset minut a odchází se společně na hradiště, tj. místo ceremonie.

Vy z vás, kdo přijdete pozdě, jděte po červených fáborkách. Povedou ze zastávky Staré Bohnice až přímo na místo konání. Od 18 hod nebudu zvedat telefon, protože povedu ceremonii, která začíná v 18 hod. Ti kdo přijdou později v průběhu ceremonie, nebudou již vpuštěni do kruhu. To bude pozdě příchozím umožněno až po zahajovací části, tak, aby to nerušilo průběh a ostatní, kteří přišli včas. Děkujeme za pochopení.

Akci pořádá Oko Bohů společně se Slovanským kruhem.

Více na: www.slovanskykruh.cz/2016/04/noc-ohnu-2016-pozvanka

Share Button
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality odjinud, Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.