Oslavme společně letní DEN BOHA PERUNA (7. 8. 2016, Radhošť)

Vyzýváme Vás – Moravany a Slezany k oslavě tohoto významného svátku na posvátné hoře našich předků
Radhošti. Pojďte podpořit nově vzniklou tradici. Budeme se scházet na Radhošti pravidelně každý rok, vždy: První neděli v srpnu.

Vytvoříme každoroční oslavu v duchu slovanských tradic. Uctíme rituálem prastaré Bohy Velkomoravské Říše: Peruna a Radgosta. Zazpíváme oslavné písně a zatančíme tanec síly – Chorovod.

Oslavme společně letní DEN BOHA PERUNA

Sraz na Pustevnách, letos dne 7. srpna 2016 v 11 hod. na louce před útulnou MAMĚNKA. Poznáme se snadno – bílé oblečení (halenky, trička, atd. Ženy v sukních, jakýchkoliv i barevných, ale ne kalhoty). I to patří k tradici a projevení úcty. Těšíme se na spoluutváření rodové tradice.

Pořádá Kruh Rodu Moravy a Slezska. Kontakt: kruhrodums@seznam.cz a jaru.grobcova@seznam.cz

ALMANACH 3/ 2016 ke stažení na https://ulozto.cz/!WRp9K73jJ/almanach-kruh-rodu-moravy-a-slezska-vydava-2016-03-pdf

Slovanský bůh Perun

Hlavní Boh Premúdrý Perun Vždyprekrásny

„…No Rieka času znovu prinesie prameny v toku svojom…
I znova sa začne spájanie Rodov Rasy Velkej …Ich spojí Pra-stará Múdrosť, uchovávaná v zpevoch piesní i povestiach ná-rodných , odovzdávaná z úst do úst i zapísaná na Kameňoch, v Kopištiach a Svätilištiach i napísaná v Santiach Velkých… Mnohé Múdré Poznania sa ukážu ztratené pre mnohé Rody, no pamatať budú oni, že sú Potomkami Roda Nebeského…i nikdo nedokáže ich poraziť.“ (Z knihy Múdrosti Peruna.)

Fotky a reportáž z oslavy Rodu a boha Peruna na Pustevnách

Na setkání oslavy Letního dne boha Peruna se aktivně účastnilo přibližně 50 příznivců, kteří přišli oblečení ve slovanské slavnostní bílé barvě. Velká část měla na sobě původní slovanské sukně a košile, často s výšivkami. Další příznivci se rozprostřeli kolem hlavního kruhu a bedlivě pozorovali obřad. Opravdový zájem jsme budili i pro okolojdoucí turisty.

Obřad a setkání v otevřené a přátelské atmosféře hezky plynul. Členové Kruhu Rodu Moravy a Slezska nás provedli obřadem. Nejprve se na louce před chatou Maměnka zazpívaly slovanské a moravské písničky. Nabízelo se drobné občerstvení a u malého stánečku byla k zastižení paní Jaroslava Grobcová se svou novou knihou Probouzení Moravanů / Moravská mytologie.

Další část obřadu se konal kousek níže pod Maměnkou, protože šlo o hlubší obřad a potřebu chráněného spojení kruhu, a jeho očistu. František a Natali nás nejprve všechny očistili a pak bubnováním spojili navzájem, a též s místem, Zemí a Rodem. Cítili jsme více své slovanské a moravské kořeny a dle sdělení některých účastníků i přítomnost světelných bytostí. Po slavnostním ukončením kruhu se mnozí vydali na osobní výlety k soše Radhosta, Kapli sv. Cyrila a Metoděje a nebo na Kněhyni.

Ještě celé odpoledne jsme se potkávali na různých místech Pusteven, neboť si nás místo přisvojilo a krásné počasí nabídlo se ještě potěšit mnohými krásnými pohledy na valašské kopce. Též i mnohé debaty a rozhovory se volně unášely v okolním povětří. Bílá barva našeho oblečení ještě dlouhé nedělní odpoledne přizdobila Beskydy okolo Radhoště.

Příští rok bychom se opět rádi setkali na Pustevnách a to opět v první srpnovou neděli. Těšíme se i na další naše příznivce 🙂

Share Button
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality odjinud, Nezařazené se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.