Rusové připravují spuštění Russia’s 6th Generation MiG-41

RUSKO: MiG-41, průkopnické letadlo se skutečně vesmírnými schopnostmi, má letos poprvé vzlétnout. Tento špičkový stroj je na pokraji uvedení do provozu a očekává se, že se během příštích 2-3 let připojí k řadám ruského letectva.

Podle postřehů ruských novinářů nemá MiG-41 ve své třídě obdoby. Nastal čas, aby MiG-41 vstoupil do centra pozornosti a nahradí úctyhodný, ale stále výkonný MiG-31.

Ruské zprávy naznačují, že MiG-41 bude operovat v podmínkách blízkého vesmíru a bude dosahovat rychlostí přesahujících Mach 3. Letoun je údajně schopen vynášet satelity na nízké oběžné dráhy, zachycovat hypersonické střely a provádět různé další výkony. Tato odvážná tvrzení vedla USA k označení MiG-41 jako „fantasy“. I když je to předčasné, zdá se, že v rámci ruského projektu PAK DP došlo k výraznému pokroku.

MiG-41 je klasifikován jako letoun 5++ a potenciálně dokonce 6. generace. Jeho avionika není určena pouze pro pilotované lety. Vzhledem k nedostatku nutnosti, aby člověk snášel přetížení, byla přijata opatření pro bezpilotní provoz.

Očekávané specifikace MiGu-41 jsou mimořádně ambiciózní. Zde je  seznam některých šokujících zpráv:

  • Pokročilá technologie stealth s výjimečnou tepelnou a mechanickou odolností.
  • Slibuje se také rychlost MACH 4 až MACH 5. To však vyžaduje pokročilou konstrukci. Teplo vznikající třením vzduchu by při těchto rychlostech stealth povlak spálilo, ať už by byl jakkoli odolný – ledaže by ruští inženýři vymysleli něco radikálně lepšího než stávající technologie.
  • Letoun by měl být schopen odpalovat hypersonické zbraně. To je docela dobře možné, protože Rusko už má letadla schopná odpalovat hypersonické střely.
  • MiG-41 by měl operační výškový strop dostatečně vysoký, aby mohl odpalovat protisatelitní střely.
  • Ramjetový nebo turboreaktivní motor by mu umožnil dosáhnout rychlosti potřebné k zachycení hypersonických zbraní. Teoreticky by bylo možné sestřelovat nepřátelské hypersonické střely.

Skutečně Rusové zvládli to, co nikdo na světě: stealth při obrovské rychlosti?

Zdánlivý paradox dosahování téměř hypersonických rychlostí při zachování účinné technologie stealth zůstává zajímavou záhadou. Je dobře zdokumentováno, že při dosažení rychlosti 3000 km/h mají konvenční stealth povlaky tendenci se rychle zhoršovat, díky čemuž je letadlo dobře viditelné na radaru. Následné opravy za účelem obnovení stealth schopností jsou předvídatelně nákladné. To nechává člověka přemýšlet, jak byl tým návrhářů schopen vyřešit tento zdánlivě neřešitelný problém.

Pokud výše vše Rusové zvládli v utajení, pro americkou armádu to bude těžká porážka v nejdokonalejších zbraních. To by pak letadýlka Černochové byla pouze na hraní. Ale uvidíme, zda jsme naší armádě nenalétli s nějakým amerických šrotem, či zda Rusové neblafují. Jejich jistota ale Američany trochu děsí. A co teprve naše daňové kapsy?

~~~

Zdroj: https://cz24.news/rusove-pripravuji-spusteni-russias-6th-generation-mig-41

Share Button
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality odjinud se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.