Program Ficovy vlády: „Ochránit občany“. Přečtěte si tento program – o Ukrajině, EU i zbrojení…

SLOVENSKO: Nová slovenská vláda premiéra Roberta Fica v programovém prohlášení vlády uvedla, že v případě války na Ukrajině nebude nadále podporovat vojenské řešení konfliktu a bude prosazovat řešení mírovou cestou, a to i na půdě Evropské unie. Slovenská vláda se také vymezila proti návrhům na přerozdělování uprchlíků nebo zrušení práva veta v rámci většinového systému hlasování. To mimo jiné navrhoval český prezident Petr Pavel. Ficova vláda také nechce zvyšovat výdaje na obranu a nebude pokračovat v radikální konsolidaci financí.

Slovenská vláda vydala programové prohlášení, ve kterém hovoří o politických cílech pro příští čtyři roky. „Navzdory náročným ekonomickým podmínkám a špatnému stavu veřejných financí podnikne vláda Slovenské republiky nezbytné kroky k tomu, aby se Slovensko stalo moderním a efektivním státem, který klade důraz na sociální jistoty, dobré konkurenční podnikatelské prostředí, zlepšování kvality vzdělávání a zdravotní péče a posilování důvěry veřejnosti ve spravedlnost a právní stát,“ stojí v jednom z bodů programového prohlášení.

Ficova vláda se zavazuje, že nebude pokračovat v radikální konsolidaci veřejných financí, ale pomůže slovenské ekonomice a jejím občanům. „Nová vláda Slovenské republiky dává přednost silnému sociálnímu a právnímu státu založenému na principech dobře fungujícího a regulovaného tržního hospodářství před neuváženou radikální konsolidací veřejných financí, která by přinesla další zhoršení nepříznivého stavu Slovenské republiky. Nová vláda Slovenské republiky bude dbát na národní sebevědomí, posilování suverenity, státnosti a zdravého vlastenectví, úctu k národním symbolům, národním a kulturním tradicím. Důležité národní sociálně-ekonomické cíle však nové slovenské vládě nedovolí další zvyšování výdajů na obranu,“ píše vláda v programovém prohlášení, že kvůli výdajům pro občany nebude nijak zvyšovat výdaje na obranu.

Slovenská vláda v rámci členství v EU trvá na aktuálním systému hlasování s právem veta pro každou zemi. „Mimořádně důležité členství Slovenska v Evropské unii čelí po vstupu do Schengenu a eurozóny dalším výzvám. Návrhy na nahrazení jednomyslnosti při přijímání zásadních rozhodnutí většinovým hlasováním nebo pokusy o zavedení povinných migračních kvót neodpovídají představě nové slovenské vlády o suverénním členství v Evropské unii a potřebě chránit národní zájmy,“ stojí v prohlášení.

Myšlenku většinového hlasování v EU nedávno podpořil český prezident, který se o zrušení práva veta zmínil v belgických Bruggách. „Otázka rozšíření se pochopitelně pojí s otázkou efektivity EU – tedy otázkou, která v menších a středně velkých členských státech není příliš populární. Musíme však být připraveni v domácí diskusi zvážit různé návrhy, jak upravit rozhodovací proces EU včetně přechodu k hlasování kvalifikovanou většinou v některých oblastech,“ poznamenal ve svém projevu Pavel a ozvala se vlna kritiky.

Za tento výrok byl Pavel velmi kritizovaný mnoha komentátory a politology, ale i ústavními experty a většinou českého politického spektra včetně vládních poslanců. Někteří po těchto slovech dokonce začali mluvit o naplnění skutku velezrady, který by vedl k odvolání Pavla. Pro se naopak dlouhodobě vyjadřují europoslanci z řad Pirátů a TOP 09.

Ficova vláda se v programovém prohlášení dotkla také otázky války na Ukrajině. Fico již před volbami sliboval, že Slovensko nedá Ukrajině už „ani náboj“, a je třeba nalézt mírové řešení konfliktu. „Vláda Slovenské republiky bude i nadále podporovat řešení konfliktu na Ukrajině, která budou založena na zásadách mezinárodního práva včetně nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic a jejího přirozeného práva na sebeobranu. Současná situace na Ukrajině ukazuje, že vojenské řešení konfliktu je v nedohlednu a vede k obrovským lidským tragédiím. Vláda bude podporovat iniciativy mezinárodního společenství vedoucí k příměří a mírovým iniciativám, zejména v Evropské unii. Jakékoli řešení konfliktu na Ukrajině musí rovněž přispět k posílení celoevropské stability a bezpečnosti,“ uvádí vláda v prohlášení, jak informuje server spravy.pravda.sk.

Taktéž chce vláda vyřešit otázku nelegální migrace. „Nelegální migrace, kterou předchozí tři vlády ignorovaly, vede novou vládu Slovenské republiky k rozhodné reakci s cílem ochránit občany Slovenské republiky před negativními dopady nelegální migrace na vnitřní bezpečnost,“ stojí v dalším z bodů programového prohlášení.

~~~

Zdroj: https://cz24.news/program-ficovy-vlady-ochranit-obcany-prectete-si-o-ukrajine-eu-i-zbrojeni

 

~~~

Premiér Fico požiadal poslancov o dôveru a apeloval na rešpektovanie Ústavy SR: „Štátna moc pochádza od ľudí, Slovensko nemôžu riadiť médiá a mimovládne organizácie“ (VIDEO SK, 11 min)

SLOVENSKO: Ministerský predseda Robert Fico vo svojom prejave v pléne Národnej rady SR uviedol, že nikdy v histórii moderného Slovenska nepreberala vláda finančné, sociálne a ekonomické záležitosti v takom zdeštruovanom stave, ako to vidíme pri verejných financiách.

Premiér Róbert Fico (Smer-SD) predložil Národnej rade (NR) SR Programové vyhlásenie vlády (PVV) a požiadal poslancov o dôveru. V pléne NR SR vyzval zákonodarcov, aby sa pridali k jeho kabinetu a spoločne robili to, čo prikazuje Ústava SR. Poukázal aj na aktuálnu situáciu a stav verejných financií.

~~~

Celý článek: https://cz24.news/video-premier-fico-poziadal-poslancov-o-doveru-a-apeloval-na-respektovanie-ustavy-sr-statna-moc-pochadza-od-ludi-slovensko-nemozu-riadit-media-a-mimovladne-organizacie-video-sk

 

~~~

Predseda vlády Robert Fico (Smer – SSD) v pondelok oznámil, že dal na Úrade vlády preveriť povolenie na vstup a prácu novinárov z denníkov SME, Denník N, Aktuality a televízie Markíza. Stále viac politikov totiž upozorňuje na ich nevhodné správanie a problémovú činnosť

Rozhodnutie vyvolalo búrlivé reakcie. Postupne sa začali ozývať šéfredaktori spomínaných médií, ale aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Médium .týždeň, ktoré nie je na zozname, sa rozhodlo, že až do zmeny rozhodnutia predsedu vlády nebudú jeho redaktori chodiť na žiadne podujatia organizované v priestoroch Úradu vlády. Zrejme si myslia, že dajú Ficovi lekciu. Opak je však pravdou.

~~~

Celý článek: https://www.hlavnespravy.sk/ak-chce-mainstream-to-o-com-rozhodol-fico-pomenovat-spravne-titulok-by-mal-byt-iny/3316942

Share Button
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality odjinud se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.