Ve Lvově bylo zničeno muzeum válečného zločince Šuchevyče

UKRAJINA: Ve Lvově bylo kvůli explozím zničeno muzeum ukrajinského nacionalisty a válečného zločince Romana Šuchevyče. V kanálu na sociální síti Telegram to uvedl starosta města Andrij Sadovoj.

„V den narozenin Stepana Bandery (pozn.: narodil se 1. ledna 1909) bylo muzeum generála UPA Romana Šuchevyče zcela zničeno,“ napsal. Podle starosty Lvovem ráno otřásly výbuchy. V důsledku padajících trosek dronů byla poškozena i univerzita v Dublanech, kde studoval vůdce tzv. Organizace ukrajinských nacionalistů Stepan Bandera.

Bandera byl vůdcem OUN, jedním z hlavních iniciátorů vytvoření jejího vojenského křídla – Ukrajinské povstalecké armády, jejímž cílem byl vyhlášený boj za nezávislost Ukrajiny. Šuchevyč velel UPA v letech 1943-1950. V letech 1941-1943 sloužil v ozbrojených jednotkách nacistického Německa a byl zástupcem velitele praporu Nachtigal, který historikové viní z pogromu židovského obyvatelstva Lvova, při kterém bylo zavražděno kolem 4 tisíc lidí.

UPA* byla působila především na západní Ukrajině a v období 2. světové války kolaborovala s německými okupačními silami. Je zodpovědná za mnoho zločinů, včetně Volyňského masakru – masového vyhlazování polského obyvatelstva ve Volyni v roce 1943, kdy zemřelo více než 70 tisíc Poláků. S cílem naprosté ukrajinizace území byli zabíjeni i příslušníci dalších národů, včetně Čechů, ale také tisíce Ukrajinců, kteří odmítli spolupracovat s nacionalisty.

~~~

Zdroj: https://cz24.news/ve-lvove-bylo-zniceno-muzeum-valecneho-zlocince-suchevyce/

Share Button
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality odjinud se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.