Přednáška „Védské kořeny indoevropské duchovní tradice“ (18.5.2017, Brno)

Přednáška Mgr. Jana Kozáka

Védské kořeny indoevropské duchovní tradice

 

18.5.2017 v 17 hodin v Brně

Společenské centrum Lesná, Okružní 21

Vstupné 120 Kč

www.slovanskakultura.cz

 

Více o Mgr. Janu Kozákovi

Stručný životopis Jana Kozáka: Jan Kozák se narodil 21. května 1951 v Praze. Jeho otec pracoval jako ekonom v divadle u E. F. Buriana, a poté dokonce jako ekonomický šéf pražských divadel. V roce 1968 se přihlásil k myšlenkám Pražského jara a následně byl vyhozen z KSČ.

Pro mladého studenta zůstal socialismus s lidskou tváří velkou inspirací. Idealistický postoj mu komplikoval studium dějepisu a archivnictví na FF UK. Jan Kozák nejenže nevstoupil do SSM, ale spolu s kamarádem Oldřichem Tůmou se postavil proti diskriminaci studentů-nesvazáků. Oba fakulta vyloučila a pamětník byl pro údajné fyzické napadení kolegy Gombára odsouzen k trestu odnětí svobody na devět měsíců, ovšem podmíněně.

Nastoupil vojenskou službu u tankistů pod tajným dohledem VKR (vojenské kontrarozvědky). Nasazený agent poskytl dostatek materiálu, aby byl důvod vojína Kozáka obžalovat. Soud vynesl rozsudek devět měsíců, tentokrát natvrdo. Část trestu pamětník strávil na Pankráci, mnohem horší však byl výkon trestu v pracovním táboře Dříň u Kladna.

Práce ve válcovně ho vyčerpávala a musel být hospitalizován. Po propuštění z nemocnice ho přeřadili na lehčí práci a roku 1977 mu vypršel trest. Politické smýšlení však nezměnil. Naučil se sanskrt a založil nakladatelství Biblioteca Gnostica, které provozuje i v současnosti.

Knihy Mgr. Jana Kozáka:

  • Kořeny indoevropské duchovní tradice
  • KŘESŤANÉ PŘED KRISTEM, ZA KRISTA A PO KRISTU
  • TŘI PŘEDNÁŠKY O GNOZI
  • Dvacet jedna řečí askety Gótama zvaného Buddha
  • Ašvaghóša: Příběh Buddhova života

Více na: www.slovanskakultura.cz/index.php/akce/77-prednaska-jan-kozak-18-5-brno

Share Button
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality odjinud. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.