Tajemství vojenských úspěchů Ruska bylo odhaleno

Nové ruské obranné systémy, jako je například komplex Kinžal či bojový laser Peresvet, a také vojenské úspěchy v Sýrii přinutily analytiky se zamyslet nad tím, jak se Rusku podařilo za méně než 20 let dohnat, a zároveň i předehnat západní mocnosti ve vývoji nových typů zbraní.

I když je vojenský rozpočet Ruska desetkrát menší než ten americký, ruský Vojensko-průmyslový komplex je prakticky nezávislý na importu (ze zahraničí jsou dodávány pouze stroje a některé komponenty) a směnný kurz nemá vliv na vojenskou politiku země. Uvedla to publikace AgoraVox.

„Došlo k průlomu v oblasti nadzvukových zbraní, systémů radioelektronického boje, jaderných zbraní (rakety Sarmat), pozemních, vzdušných a vodních řízených aparátů, prostředků protivzdušné a protiraketové obrany, tajných ponorek poslední generace, laserů a dalších oblastech klasických i jaderných zbraní,” píše deník.

Kromě toho analytici tvrdí, že Spojené státy svou vojenskou výrobu rozptylují mezi různé firmy, kdežto v Rusku je vojenský průmysl centralizován, což je mnohem úspornější.

Obří vojenský rozpočet Pentagonu je využíván nelogicky a jeho značná část je vynakládána na rozmístění sil po celé zemi — jen za hranicemi USA se nachází 800 vojenských základen a několik skupin s 11 letadlovými loděmi. Zatímco Rusko má jen 21 vojenských základen a logistických center a zachovaný vojenský náborový systém umožňuje vytvořit mobilizační rezervu dvou milionů lidí, při extrémně nízkých nákladech.

„Díky západním sankcím a ruským odvetným opatřením je ekonomika země stále méně závislá na západním neoliberálním kapitalismu a její armáda se stala nebezpečnou silou, která bude v dalších letech ještě posilovat,” hlásá deník.

Zdroj: https://cz.sputniknews.com/svet/201808017819026-tajemstvi-rusko-armada

Share Button
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality odjinud se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.