Putin varuje před dolarem

Minulý měsíc ruský prezident Vladimir Putin obvinil Spojené státy z toho, že používají svou měnu jako nástroj proti dalším zemím. Podle něj Washington zneužívá globální rezervní status dolaru a jeho role ve světové ekonomice by měla být přezkoumána.

Rusko má v současnosti páté největší rezervy na světě a rychle dohání Itálii a Francii, které s 2 451 a 2 435 tunami jsou na třetím a čtvrtém místě. Největší zlaté rezervy mají Spojené státy (8 133 tun) a Německo (3 381 tun).

Minulý měsíc Rusko a Čína podepsaly dohodu, jejímž cílem je zvýšení dvoustranného obchodu v národních měnách a snížení dolarové transakce. Ruská média minulý týden informovala, že podíl dolaru v exportu z Ruska do Číny se poprvé snížil pod 50 % a v prvním čtvrtletí tohoto roku klesl na 45,7 %. Pro srovnání – za celý loňský rok podíl dolaru v ruském exportu do Číny dosahoval 75,1 %.

V celkové obchodní výměně dolar v prvním kvartálu letošního roku tvořil 55,6 % transakcí. Za celý loňský rok to bylo 75,8 %. V ruském importu z Číny se dolar podílí 66,5 %.

Odborníci upozorňují, že se prozatím jedná převážně o přechod na obchodování v eurech, nicméně v rusko-čínském obchodě postupně roste i podíl národních měn.

Zdroj: https://cz.sputniknews.com/byznys/2019073010452608-dalsi-rana-pro-dolar-rusko-a-cina-zpusobily-prudky-rust-cen-zlata

Share Button
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality odjinud. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.