Na čí straně je mezinárodní zákon ve válce na Ukrajině

Jane Kaufman: Bitva o Bachmut. Porážka Západu a na čí straně je mezinárodní zákon

Celý článek: https://cz24.news/j-kaufman-bitva-o-bachmut-porazka-zapadu-a-na-ci-strane-je-mezinarodni-zakon

Jak říká Scott Ritter, ruské válečné tažení na Ukrajinu bylo naprosto nepopíratelně vyprovokováno Západem. Rusové se zachovali naprosto správně, když přišli ohroženému Donbasu na pomoc a ti, kteří tvrdí opak, neznají historii a neznají mezinárodní zákony. Odstavec č. 51 Charty OSN umožňuje dva způsoby, jak začít válku. Ten první je založen na Kapitole č. 7, kdy Bezpečnostní rada OSN pověří jejich vojska, aby nastolila mír v určitých situacích. To je, co byla na příklad válka v Iráku.

Druhá možnost válečného tažení je v případě sebeobrany. Jeden stát může napadnout jiný stát v sebeobraně, aby tím odvrátil plánovaný útok od tamtéž. Je to vlastně prevence očekávaného válečného napadení. I NATO tuto možnost uznává za platnou a mezinárodními zákony povolenou. To je způsob, jakým vyvolali válku v Srbsku. Tvrdili, že Srbové měli v úmyslu vyhubit Muslimy a tak je napadli, aby tomu zabránili. Byla to samozřejmě nehorázná lež.

Historicky také existuje „Karolinina doktrína,“ někdy z r. 1836. Tehdy převážela americká loď kanadské rebely do provincie New Brunswick a Britové je napadli za tím účelem, aby preventivně zabránili podpoře kanadských vzbouřenců. Později byla tato doktrína uzákoněna Nejvyšším americkým soudem a je uznávána dodnes. I Rusové tuto možnost použili na obhajobu útoku na Ukrajinu.

Takže Rusko se ve skutečnosti zachovalo naprosto správně a podle platných zákonů. Napřed Doněck a Lugansk vyhlásili nezávislost, což změnilo civilní válku v zemi, do které se Rusové nemohli zamíchat, protože něco takového je vnitřní problém každého státu, na válku jednoho národa proti druhému. Rusko jejich nezávislost uznalo a zároveň podepsalo smlouvu o vzájemné výpomoci v případě ohrožení. To jim umožnilo preventivně napadnout Ukrajinu, aby zabránili dalším útokům.

Jenže když to, co Rusové udělali je v souladu se zákonem, pak musí být jejich napadání, ohrožování a trestání sankcemi protizákonné!

Každý vyšší soud světa, jehož soudci jsou opravdu zákona znalí, musí toto uznat. Tím pádem je Rusko ten jediný účastník celého konfliktu, který jednal v rozmezích zákona. Nejen to, již předtím zkoušeli zajistit diplomatické řešení, které neustále navrhovali a které bylo opozicí zavrhováno. Ruský President Putin udělal pouze jednu chybu a to dnes veřejně přiznává: že nevtáhl na Ukrajinu již v r. 2014.

Dnes diplomatické jednání nepřipadá v úvahu. S kým asi by tak mohli Rusové jednat? Snad s Ukrajinou? V žádném případě, co ti slíbí, to ihned poruší. Nebo s Amerikou? Tito jsou ještě větší lháři. Anebo s Německem? Ani to není možné, selhali v Minsku a ještě ke všemu dvakrát. Anebo s Francií – to určitě ne, taky ignorovali Minsk.

Zde není jediný národ, kterému by dnes mohlo Rusko věřit. V r. 2014 uvěřili společnému Západu a dnes můžeme vidět, jak nerozumné to bylo. Západu se věřit nedá, to je víc než zřejmé. Dnes, když už Rusové zmobilizovali dalších 300 000 vojáků a vítězství mají jisté, by ani nebylo rozumné vzdát se výsledků vší té snahy nějakými dohodami, které nemusí být uznávány už druhý den po podepsání. Až válka skončí, pak si bude Rusko diktovat podmínky a Ukrajina nebude mít jinou možnost, než je přijmout.

Share Button
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality odjinud se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.