Moskva: USA se poslední dva roky připravovaly na výrobu raket, které smlouva INF zakazuje

Svět  |  13:53 02.02.2019

Spojené státy začaly s přípravami na výrobu raket středního a malého doletu již dva roky předtím, než obvinily Rusko z porušení smlouvy INF. V sobotu to prohlásilo ruské ministerstvo obrany.

„Dva roky před veřejným obviněním Ruska z porušení smlouvy INF nejen, že ve Washingtonu učinili rozhodnutí, ale dokonce začali s přípravami na výrobu zakázaných raket středního a krátkého doletu,” stojí v prohlášení ruského ministerstva obrany.

Podle údajů ruského ministerstva obrany americká zbrojovka Raytheon zahájila v červnu roku 2017 program, který má rozšířit a modernizovat výrobu raket středního a krátkého doletu, které právě smlouva INF zakazuje.

Moskva tvrdí, že za poslední dva roky se plocha závodu této zbrojovky zvětšila o 44 %, tedy z 55 tisíc na 79 tisíc metrů čtverečních. Stejně tak i počet zaměstnanců stoupl, a to téměř o dva tisíce.

Spojené státy obviňují Rusko z toho, že jejich raketa 9M729 porušuje smlouvu INF. Moskva však veškerá obvinění odmítá.

Smlouva INF, kterou podepsaly USA a Sovětský svaz v roce 1987, zakazuje veškeré rakety odpalované ze země s doletem 500 až 5500 km. V pátek americký prezident Donald Trump prohlásil, že od ní Spojené státy odstupují.

Zdroj: https://cz.sputniknews.com/svet/201902029097839-Moskva-USA-priprava-raketa-INF

Share Button
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality odjinud se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.